2017-11-10 22:06:13
«Сальмонельоз. Як харчуватися, що не захворіти»
Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду salmonella.
Сальмонела вражає шлунково-кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше – у вигляді генералізованих септичних форм.
Медицині відомо близько 2 тисяч сероварів (різновидів) сальмонел, однак, у нашій країні тільки 500 видів провокують кишкові захворювання у людини. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах – до чотирьох місяців, в молочних продуктах – до 20 днів. Багато штамів сальмонел резистентні до дії антибіотиків, але легко гинуть від хлордезінфікуючих розчинів.
Шляхи передачі сальмонельозу
Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки це може призводити до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в жарку, теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи. Інкубаційний період сальмонельозу становить в середньому 6-48 годин.
Як не захворіти на сальмонельоз?
Існують деякі правила, які в домашніх умовах багато-хто дотримується для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу:
Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких! Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми кишкової інфекції, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Завідувач відділення організації
епіддосліджень Дрогобицького ММВ
ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»
Янківська Л.В.
матеріал опубліковано на правах соціальної реклами
джерело: Ігор Богданович Майкут