Мабуть, усі знають про хлорофіл, який надає листочкам зеленого кольору. Саме в молекулах хлорофілу під дією сонячного світла відбувається фотосинтез – з води і вуглекислого газу утворюються вуглеводні і кисень. Вуглеводні – це целюлоза, яка є будівельним матеріалом всіх складових частин рослин; сахароза і фруктоза, які надають плодам солодкого смаку; крохмаль, що є у картоплі та інші. Фотосинтез відбувається лише при певних фізичних умовах – при належних температурі й освітленні. Коли восени день скорочується, а температура знижується, фотосинтез сповільнюється, а з часом припиняється. Молекули хлорофілу під дією світла руйнуються, зелений колір зникає, листя стає жовтим.
Жовтий колір листю надають каротиноїди – каротини й окислені форми каротинів ксантофіли – лютеїн та віолоксантин. Вони є і в зеленому листі, але тоді їх колір маскує хлорофіл. Каротиноїди відіграють допоміжну роль у фотосинтезі, розширюючи спектр світла, що поглинається при цьому. Каротиноїди обумовлюють колір не тільки осіннього листя, але й жовтих квітів, фруктів та овочів.
А червоний, рожевий, багряний, вишневий колір листям надають барвники антоціани. За хімічним типом вони є глюкозидами. На відміну від жовтих пігментів, у зелених листах їх немає, вони утворюються лише восени, під дією світла при зниженні температури. Ці барвники обумовлюють блакитний, рожевий, червоний, синій, фіолетовий кольори квітів, а також ягід – смородини, вишень та інших.
Ось так дуже коротко можна відповісти на запитання: чому восени листя жовте і червоне? Звичайно, ця відповідь далеко не повна. Повну відповідь можна знайти в роботах фахівців з фізіології рослин, які вивчили не лише роль різноманітних барвників у життєдіяльності рослин, але й дослідили, які зміни відбуваються в деревах восени, яке значення має опадання листя і безліч інших питань".
Однак це ще не все. Відповідь буде вичерпною з таким, на мою думку, важливим доповненням: "Чому ж листя різного кольору може бути наявним одночасно на одній гілці?" Правильна відповідь тут: https://ukr.media/garden/424267/
"Ви вже знаєте, що восени листя кожного виду рослини забарвлюється по-різному – дивлячись скільки і яких саме інших рослинних пігментів "ховалося" влітку "під хлорофілом". Саме це відсоткове співвідношення укупі з різною швидкістю протікання процесів руйнування хлорофілу, формування антоціанів і звільнення інших пігментів у кожному окремому листочку і дає їм свій неповторний колір.
А ще опале кольорове листя (здорове!) – відмінне органічне добриво, яке, розпадаючись, повертає у ґрунт безліч корисних речовин, що скупчилися за час життя листя на дереві. А це – рослинний білок, магній, калій, залізо, кальцій, азот, фосфор, сірка... Ви здивуєтеся, але навіть вітамінів у почервонілому листі плодово-ягідних культур часто більше, ніж у тих самих ягодах і плодах! (Тому осіннє кольорове листя іноді ще називають "стиглим", або ще кажуть, що "листя дозріло", бо у ньому нагромаджується багато поживних речовин – Юрій Федчак). А щільні частини листової пластинки (черешки і жилки), що повільно розкладаються, будуть ще й додатково структурувати ґрунт, покращуючи його якість".
(світлина кленового листя на вул. Ковальській у Дрогобичі)