2021-12-13 00:13:00
Що може бути, якщо пити понад чотири філіжанки кави щодня? Переваги та ризики вживання популярного напою
Вранці, після сну – кава. В обідню павзу – теж. Ділова – чом би не випити кавусі?
За наслідками дослідження “Споживання кави поза домом”, проведеного компанією “Kantar Україна” 2020 році, 77 відсотків мешканців міст країни віком 16-55 років п’ють каву. 68 відсотків з-поміж них купують каву у кав’ярнях та кнайпах.
Серед найбільш популярних – кавові напої з молоком: лате, капучино та американо. Відсоток цих різновидів кави – 55. Чорній каві надають перевагу 45 відсотків “кавунів”.
Про те, як впливає на наш організм кава розповіла неврологиня Олександра Щебет.
Обмеження споживанні кави залежать від вмісту кофеїну в конкретному напої. Рекомендована йогоспоживання кофеїну – 400 мг на день. Це або чотири горнятка еспресо або десять бляшанок коли.
Також кофеїн містять деякі піґулки, зокрема цитрамон.
Вагітні жінки, які не мають підвищеної чутливости до кофеїну, можуть споживати до 200 мг.
Дітям та підліткам кофеїн не рекомендують.
Кофеїн – легальний психостимулятор, який активує процеси збудження в нервовій системі. Як наслідок – людина швидше думає, ухвалює рішення, краще запам’ятовує та концентрується.
Також він має судинозвужувальну дію. У такий спосіб кофеїн впливає на дихальний центр у головному мозку. Активація дихання та звуження судин сприяє активації кровотоку. Внаслідок цього людина почувається більш бадьорою.
На цьому корисні властивості кофеїну не закінчуються. В усьому світі тривають дискусії та проводять дослідження стосовно впливу стимулятора на організм.
Наприклад, Антидопінговий комітет дозволив спортсменам споживати кофеїн у період змагань, навіть попри те, що він стимулює фізичну активність. Його судинозвужувальний ефект полегшує роботу м’язів.
Також кофеїн здатен покращити витривалість. Огляд досліджень показав, що кофеїн помірно покращує витривалість за умов споживання його в помірних дозах – 3–6 мг на кілограм маси тіла.
Деякі дослідження доводять, що кофеїн у великих дозах може мати захисну дію проти ризиків розвитку діабету другого типу. Як це відбувається, достеменно невідомо. Проте вчені припускають, що є певний зв’язок з роботою клітин підшлункової залози.
Однак це не означає, що кофеїн здатен вилікувати наявний діабет. Також не слід вірити твердженню, що споживання 400 мг кофеїну знижує цукор. Це неправда.
Наукові дані підтверджують, що люди, які споживають каву у мінімальних кількостях (одну-дві філіжанки), мають захист проти серцево-судинних ризиків. Саме тому кардіологи та неврологи не надто суворо ставляться до заборони кофеїну.
Ложка дьогтю тут все ж є. Попри усі його позитивні якості кофеїн негативно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Особливо це стосується людей з синдромом подразненого кишківника. Кофеїн посилює біль та діарею завдяки судинозвужувальному ефекту, який впливає на кровопостачання кишківника.
У здорових людей також існує ймовірність появи діареї через надмірне споживання кофеїну. Однак слід враховувати індивідуальну чутливість рецепторів. Якщо ви відчуваєте, що після двох-трьох горняток кави серцебиття посилюється, дихання пришвидшується та ви відчуваєте дискомфорт в органах шлунково-кишкового тракту, слід зменшити щоденне споживання кави.
Окрім того, якщо ви споживаєте понад 400 мг кофеїну щодня, то збільшується ризик проявів дратівливостиі, головного болю, втоми, подразливости та надмірної емоційности.
Споживання кави після третьої дня здатне призвести до порушення сну. Адже кофеїн має тривалий період напіврозпаду. Йому потрібно від шести до семи годин для повного виведення з організму. Особливо це стосується людей з чутливістю до кофеїну.
У людей, які вживають однакову кількість кави щодня, з часом може виникнути толерантність до кофеїну. Її головна ознака – послаблення впливу стимулятора на організм. Тобто ви можете відчувати більшу сонливість та не таку енергійність після напою, як зазвичай.
Це не означає, що слід додавати до свого раціону ще одну філіжанку. Інакше історія повториться і збільшиться ризик залежности або передозування кофеїном.
Тривале споживання кофеїну викликає хімічні зміни в мозку – причини розвитку залежности. Якщо стимулятор прибрати з раціону, то людина відчуватиме схожі симптоми, як за наркотичної залежности, зокрема “ломка” та дратівливість.
Також існують випадки передозування кофеїном. Відомий факт, коли людина випила 28 горняток еспресо й це стало для неї летальною дозою. У перерахунку це 1000-1200 мг чистого кофеїну. Й через надмірну стимуляцію дихального центру та аритмію серце зупиняється.
Важливо слідкувати за вживанням кави та інших кофеїновмісних напоїв. Намагайтеся не перевищувати рекомендовану дозу. У випадках посиленого серцебиття, дихання або відчуття тривоги після напою намагайтеся поступово зменшувати щоденну дозу кофеїну хоча б на десять відсотків.
Не слід замінювати каву зеленим чи чорним чаєм, адже вони також містять кофеїн. Краще обирайте трав’яні чаї, компоти або соки. Можна також спробувати каву без кофеїну. Вона має той самий смак та аромат, але не містить стимулятора.
джерело: власне